równanie trygonometryczne
salamandra: Wyznacz wszystkie liczby rzeczywiste x spełniające równanie cosx+sin3x=sinx+cos3x
cosx−cos3x=sinx−sin3x
−2sin(2x)sin(−x)=2cos(2x)sin(−x)
2sin(2x)sinx=−2cos(2x)sin(x)
2sin(2x)sinx+2cos(2x)sin(x)
2sinx(sin2x+cos2x)=0
x=kπ v sin2x=−cos2x
tg2x=−1
jest ok?
31 maj 00:24
Eta:
brakuje : k∊C ( 1pkt "w plecy"
31 maj 00:31
ICSP: i uzasadnienia odnośnie przejścia
sin2x = −cos2x
na
tg2x = −1
Drugi punkt w plecy.
31 maj 00:32
Eta:
No ten drugi, to może ujdzie
31 maj 00:33
salamandra: 1)sin i cos nigdy nie są zerem w tym samym czasie
2) to w końcu k∊C czy k∊ℤ?
31 maj 00:35
Eta:
Możesz pisać i ℤ
31 maj 00:37
ICSP: Tak w ogóle dlaczego Z?
R − real numbers
C − complex numbers
N − natural numbers
Z − integer numbers
Dlaczego ?
31 maj 00:38
Eta:
Mnie jeszcze przed wojną uczono pisać C !
31 maj 00:43
salamandra: Ja też zawsze pisałem "C", ale nie wiem w końcu, które jest poprawne, wiem, że od C się
odchodzi, ale jest uznawane na maturze?
31 maj 00:45
Eta:
jest
31 maj 00:46
ICSP: na maturze oznaczaj liczby całkowite przez C.
na studiach szybko przeskoczysz na Z.
31 maj 00:46
31 maj 00:48
salamandra: ok, dzięki, tego "Z" nie potrafię pisać
31 maj 00:53
janek191:
@Eta
Pewnie przed wojną sześciodniową?
31 maj 09:07