geometria anal ityczna
Chila: Wskaż odległość miedzy prostymi o równaniach y=2x−3 i y=2x+2.
Moje pytanie jest takie, czy jak za x powstanie 0 to wyjdzie
(0,−3) i (0,2), postawić to do wzoru do odległości miedzy punktami, albo wystarczy
popatrzeć na te 2 punkty i widać tę odległość, ale kiedy podstawiam to do wzoru na odległość
miedzy
punktem a prostą wychodzi coś innego
30 maj 23:40
salamandra: Musisz przekształcić prostą do postaci ogólnej i dopiero wtedy ten wzór zastosować
30 maj 23:42
Chila: ale dobry wynik wychodzi w drugim sposobie √5 a w tym w pierwszym wychodzi 5
30 maj 23:47
salamandra: pokaż te sposoby
30 maj 23:49
ICSP: prosta pionowa x = 0 nie pada pod żadną z twoich prostych pod kątem prostym.
Dlatego wyniki wychodzą różne.
30 maj 23:51
fil: Oczywiscie ze 1szy sposob jest bledny
30 maj 23:51
ICSP:

na zielono odległość
na czerwono sugerowana przez Ciebie odległość.
30 maj 23:53
Eta:
k : Ax+By+C
1=0
p: Ax+By+C
2=0
k: 2x−y−3=0
p: 2x−y+2=0
d=
√5
31 maj 00:00