ciągi
salamandra: Dany jest nieskończony ciąg geometryczny (an) który zawiera zarówno wyrazy dodatnie, jak i
ujemne, w którym a1=2 oraz drugi, czwarty i piąty wyraz są kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznego. Wykaż, że suma sześcianów wszystkich wyrazów ciągu an jest równa sumie
kwadratów wszystkich wyrazów tego ciągu.
a1=2
a2=2*q
a4=2*q
3
a5=2*q
4
Suma sześcianów:
a
13=8
a
23=8*q
3
Suma kwadratów:
a
12=4
a
22=4*q
2
| | 1−√5 | |
Z tego wychodzi pasujące q= |
| |
| | 2 | |
a2=1−
√5
a4=4−2
√5
a5=7−3
√5
więc ciąg arytmetyczny o r=3−
√5
Mogę w ten sposób to zrobić?
30 maj 23:08
ICSP: Nie możesz.
Wykorzystujesz tutaj tezę
30 maj 23:21
salamandra: tak myślałem
30 maj 23:25
salamandra: w takim razie z własności ciągu arytmetycznego? 2b=a+c?
30 maj 23:27
ICSP: już prędzej
30 maj 23:28
ICSP: to pozwoli na wyznaczenie równania na q.
Odpowiednie przekształcenie tego równania da tezę.
30 maj 23:29
salamandra: 2(2q
3)=2q+2q
4
2q
4−4x
3+2q=0
q
4−2x
3+q=0
q(q
3−2x
2+1)=0
| | 1+√5 | | 1−√5 | |
q=0 v q=1 v q= |
| v q= |
| |
| | 2 | | 2 | |
wychodzi to samo, więc chyba ok
30 maj 23:33
ICSP: Nie wiesz, że wartość otrzymana z równania:
jest właściwa.
Więc nie wychodzi to samo.
30 maj 23:36
salamandra: przecież w pierwszym wpisie sprawdziłem kiedy ta równość zachodzi
30 maj 23:41
ICSP: q
3−2q
2+1 = 0
4q
3 − 8q
2 + 4 = 0
4q
3 − 4 = 8q
2 − 8
4(1 − q
3) = 8(1 − q
2)
q = 1 nie spełnia warunków zadania
q = −1 nie spełnia równości q
3 − 2q
2 + 1
Mogę więc założyć q ≠ 1 i q ≠ −1 i w efekcie podzielić równanie przez (1−q
3)(1−q
2)
po lewej mam sumę sześcianów a po prawej sumę kwadratów. Teza jest zatem prawdziwa. □
30 maj 23:42
salamandra: To w końcu jak policzę to "q" z własności ciągu arytmetycznego to mogę zrobić tak jak zrobiłem
w pierwszym wpisie? albo po prostu podstawić to "q" pod to równanie i zobaczyć czy się zgadza
lewa z prawą?
30 maj 23:46
ICSP: Możesz podstawić q pod sumę sześcianów
Potem pod sumę kwadratów
i sprawdzić czy się zgadza.
Ale w żadnym wypadku nie pod równanie.
30 maj 23:48
salamandra: | | 8 | | 4 | |
dlaczego nie moge pod to: |
| = |
| ? |
| | 1−q3 | | 1−q2 | |
30 maj 23:51
ICSP: Ponieważ nie wiesz czy ta równość jest prawdziwa

To jest teza −> aby ją udowodnić wykorzystujesz założenia i swoją widzę a nie samą tezę.
30 maj 23:55
salamandra: Ok, rozumiem
30 maj 23:58