geometria
salamandra: Punkt S jest punktem przecięcia się przekątnych równoległoboku ABCD , a punkt P jest takim
punktem boku BC tego równoległoboku, że |BP | : |PC| = 3 . Oblicz współrzędne spodka
wysokości opuszczonej z wierzchołka A tego równoległoboku na prostą CD , jeżeli AB−>=[4,4] ,
| | 7 | | 7 | |
DS−>=[3,−3] i P=( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
30 maj 20:55
salamandra: wyznaczyłem długości AB=4√2, DS=3√2, DB=6√2, o ile to jest w ogóle potrzebne
30 maj 20:56
Mila:
Podaj całą treść zadania
30 maj 21:02
salamandra: To jest cała treść zadania Milu
30 maj 21:22
Eta:
Podziałaj na wektorach ( ale wiem,że ich nie lubisz

Odp: E(−5,−2)
30 maj 21:24
salamandra: Już zrobiłem, Saizou wyjaśnił na Discordzie
30 maj 21:44
Mila:
Nie zauważyłam DS→ i P
Zaraz pomogę.
30 maj 21:52
Mila: No to nie piszę
30 maj 21:52
Eta:

Mamy znaleźć punkt przecięcia prostych prostopadłych DC i AE
Z treści zadania
| | 1 | |
→SD= [−3,3] , →DC=[4,4] →PC= |
| →BC |
| | 4 | |
w ΔDCB : →BC= →BD+→DC=[−6,6]+[4,4]= [−2,10] to →PC=[ −0,5; 3,5]
zatem C ( 3,6) to DC=[4,4] ⇒ D(−1,2)
możesz już napisać równanie prostej DC
→AD=→BC=[−2,10] to ...... A( 1,−8)
możesz napisać równanie prostej AE ⊥ DC
i rozwiązać układ równań prostych DC i AE
E(... , ....)
30 maj 21:53
Eta:
Wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
Pisz na drugi raz,że już masz rozwiązane
30 maj 21:54
salamandra: Wybacz, nie zdążyłem
30 maj 21:55
salamandra: Przećwiczyłaś do matury
30 maj 21:56
ICSP: Eta ja myślę, że taki profilaktyczny banik na 3 dni to by się koledze przydał ^^
30 maj 21:57
Eta:
A no tak

będzie jak znalazł za 2 lata
30 maj 21:57
Eta:
@
ICSP
Dopiero od poniedziałku
30 maj 21:58
Mila:
O , jaki surowy
ICSP, veto
30 maj 22:01
salamandra: tak myślałem, że mnie nie lubi
30 maj 22:04
Eta:
Lubi Cię, bo dba o Twoje zdrowie
30 maj 22:08
salamandra: w jaki sposób
30 maj 22:08
Mila:
Nie martw się
salamandra, jak zostaniesz jego szefem to Cię polubi
30 maj 22:09
30 maj 22:10
salamandra: 2 tygodnie, podstawa się nie liczy
30 maj 22:11
fil: @salamandra szykuj sie, bo w boze cialo sesje z brzydalosem z prawdopodobienstwa
30 maj 22:14
kyrtap: kiedy te matury tak w ogóle mają się odbyć?
30 maj 22:16
Mila:
W tym roku maturzyści sami się przygotowali. Ciekawa jestem, jakie będą wyniki matur.
fil, salamandra jakie nastroje panują ?
30 maj 22:29
salamandra: Mieszane, arkusze, które robię i trudniejsze i łatwiejsze, robię mniej więcej na tyle % ile
chciałbym, czasami mniej, czasami więcej, ale od momentu zamknięcia szkół widzę u siebie duży
postęp, jeżeli arkusz będzie na podobnym poziomie, to stawiam sobie 70% za minimum, a 80% za
sukces

fil trochę wyższa półka jak sądzę
30 maj 22:35
Saizou :
Matura to nie wszytko

dostaniecie się na studia i zdobędziecie dyplom, to matura
przestanie mieć takie znaczenie, liczą się umiejętności.
Podobno w lipcu strona zdobędzie certyfikat bezpieczeństwa
30 maj 22:38
fil: Ja mam spora motywacje

musze brata przebic. Nastroj jak nastroj, kontakt z nauczycielami
jakis nadal jest. Jednak uwazam ze lepiej sie samemu przygotowywac a w razie watpliwosci pisac
do nauczycieli
30 maj 22:39
fil: i Saizou nawet kolor odzyskal
30 maj 22:40
Saizou :
Jadę na trybie prywatnym, gdzie to wszystko działa. Safari broni się przed nieszyfrowanymi
stronami.
30 maj 22:42
salamandra: Wiadomo, że matura to nie wszystko, natomiast dla mnie osobiście będzie odzwierciedleniem, czy
"zmarnowałem" 4 lata, tyle poświęcając na naukę, czy nie
30 maj 22:45
Mila:
Maturzyści − będzie dobrze, bo solidnie pracowaliście.
POwodzenia

A kilka dni przed maturą zwolnijcie tempo− spacerujcie, dotleniajcie się, dużo śpijcie
30 maj 22:46
salamandra: To jest kolejny dylemat− kiedy sobie odpuścić i czy w ogóle coś jeszcze robić, bo z jednej
strony można zapomnieć zadania, które się niedawno robiło na rzecz jakichś nowych, czy może
porobić te, które się niedawno robiło, które uważa się za ważne
30 maj 22:53
Mila:
Na luzie − robisz co uważasz za stosowne, przeplataj matematykę z lekturami dla relaksu,
obejrzyj film w obcym języku. Na egzamin masz być wypoczęty
30 maj 22:58