matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
siema:
Trygonometria
2
Oblicz wartość wyrażenia 3 − sin
2
α jeżeli 𝑡𝑔𝛼 =
.
3
30 maj 20:36
a7:
tg
2
α=sin
2
α/cos
2
α 4/9=sin
α
/1−sin
2
α sin
2
α=4/13 3−4/13=2
9
13
30 maj 21:16
Qulka:
więc sinα = 2/
√
13
3−(2/
√
13
)
2
= 39/13−4/13 = 35/13
30 maj 21:16
a7:
4
sin
2
α
=
9
1−sin
2
α
4
sin
2
α=
13
9
3−sin
2
α=2
13
30 maj 21:17