pochodna
Olek: Jak obliczyć taką pochodną:
f(x) = logx(x2 + 5)?
30 maj 20:23
Maciess: Jak zamienisz podstawe logarytmu na e to dasz juz rade?
30 maj 20:28
fil: hmm, to nie bedzie 0?
30 maj 20:29
Olek: zaraz spróbuję
30 maj 20:35
Olek: | | 2x | | ln(x2+5) | |
ok mam |
| − |
| |
| | (x2+5)lnx | | xln2x | |
30 maj 20:42
Jerzy:
Nic nie jest ok. Skąd masz dwa różne mianowniki ?
I pytanie do @fil,czy masz świadomość,że tylko pochodna funkcji stałej jest równa 0 ?
30 maj 21:24
Szkolniak: | | ln(x2+5) | |
f(x)=logx(x2+5)= |
| |
| | ln(x) | |
| | ln(x2+5) | | 2x2*ln(x)−ln(x2+5)*(x2+5) | |
f'(x)=( |
| )'= |
| |
| | ln(x) | | x(x2+5)*ln2(x) | |
30 maj 22:01
Olek: po prostu rozbiłem to na dwa ułamki
30 maj 23:40