Izka: Zad.1.
a) Oblicz wartość wyrażenia: sin 30°* cos 60°+ tg 45° * ctg 30°.
b) Zamień na stopnie : 2/3 π rad, 5 π rad.
c) Zamień na radiany : 150° , 36°.
Zad.2.
W trójkącie prostokątnym ABC dane są : długość przeciwprostokątnej IBCI=√146 cm oraz
długość przyprostokątnej IABI=5cm.
a) Oblicz długość drugiej przyprostokątnej .
b) Oblicz miary kątów ostrych trójkąta ( skorzystaj z tablic wartości funkcji
trygonometrycznych).
c) Długość wysokości trójkąta poprowadzonej na przeciwprostokątną oraz cosinus kąta jaki
tworzy ta wysokość z krótszą przyprostokątną.
19 lis 21:53
życzliwa:
zad 1
a) w każdych tablicach matematycznych masz podane wartości poszczególnych funkcji dla
tych kątów:
1/2*1/2+1*√3=1/4+√3
b)2/3πrad=x
πrad=180o
z tego układu masz: πrad*x=2/3πrad*180o
czyli x=120o
5πrad=y
πrad=180o
z tego masz: 5πrad*180o=πrad*y
y=900o
c) 150o=x
180o=π
z tego x=5/6π
36o=y
180o=π
z tego y=π/5
20 lis 00:14
życzliwa:
zad2
a)korzystamy z twierdzenia Pitagorasa:
IACI2+IABI2=IBCI2
IACI=√146-25=11
b)kąt przy wierzchołku C=α, B=β
sinα=5/√146 - wylicz wartość i znajdź w tablicach
sinβ=11/√146 - tak samo znajdź
c)γ-nowy kąt
cosβ=5/√146
cosβ=h/5
czyli h/5=5/√146 z tego h=25/√146
cosγ=h/5=25/√146/5=5/√146
20 lis 00:23
Izulka%2520: Dziękuję bardzo

!
20 lis 09:06