styczna
salamandra: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=x3, która przecina oś Ox w jednym punkcie:
(−4,0)
f'(x)=3x2 P=(w,w3)
f'(w)=3w2
y=3w2(x−w)+w3
0=3w2(−4−w)+w3
w3−12w2−3w3−=0
−2w3−12w2=0
w2(−2w−12)=0
w=0 v w=−6
y=108(x+6)−216=108x+648−216=108x+432
Mam pytanie, czy ta informacja, że styczna przecina oś Ox w jednym punkcie eliminuje nam
rozwiązanie w=0, czy jest ona po coś innego?
30 maj 18:05
salamandra: Ponieważ w rozwiązaniu na zadania.info (trochę innego niż moje) wychodzi tylko jedna
współrzędna w=−6
30 maj 18:05
getin:
Tak, ta informacja jest podana po to aby wyeliminować rozwiązanie w = 0
31 maj 13:43