Ekonomia, jakiego użyć wzoru? statystyka
Gacyś03: Którego użyć wzoru?
Towarzystwo ubezpieczeniowe działające w amerykańskim stanie
Floryda chce oszacować ryzyko związane z ubezpieczeniem od skutków huraganu.
W latach 1990 – 2006 we Florydę uderzyły 22 huragany.
Zakładając, że występują one niezależnie oraz ich średnia liczba nie ulegnie zmianie,
wyznaczyć prawdopodobieństwo, że w wybranym roku na Florydzie
a) nie będzie huraganu; b) wystąpią co najmniej 3 huragany.
użyć Rozkładu Poissona czy dwumianowego?
W podpunkcie a) użyłem poissona i wyszło mi 0.000013
w b ) P (x≥3) = 1 P(x<3) = 1−P(x≤2) = 1 − 0,13 = 0,987
Chociaż jestem na 99% przekonany, że złą liczbe podłożyłem (0,13)
Jakieś propozycje?
30 maj 16:17
Gacyś03: Właśnie nie rozumiem "w wybranym roku" − w wzorze poisona mam przyjąć wybrany dowolony rok?
czy 16lat? to mnie zmyliło może jednak dwumianowy?
30 maj 16:19
Qulka: w wybranym roku tzn w ciągu jednego roku
30 maj 16:23
Gacyś03: czyli we wzorze mam użyć dowolnego przeze mnie wybranego roku? wynik będzie się różnił jeśli
wezmę 2001 a 1992 nie wiem jak to zrobić
totalnie jakoś mnie to zmyliło z tym rokiem
30 maj 16:34
Gacyś03: czy może użyć liczby 12 jako liczby miesięcy lub po prostu 365 ? zakładajac że nie jest to
przystępny?
30 maj 16:35
Gacyś03: :(
30 maj 16:50
Qulka:
λ=22/16=1,375
a) x=0
| | 1,3750 | |
P(X=0)=e−1,375• |
| = 0,2528 |
| | 0! | |
b)
1−P(x≤2) = 1− 0,2528 − 0,2528•1,375 − 0,2528•1,375
2/2 = ...
30 maj 17:33
Gacyś03: zrobiłem to jeszcze raz na spokojnie, w a wyszlo 0,000027 w b =0,999973
wstawiłem to do programu ekonometrycznego i sprawdziłem w rozkładach, jest dobrze
30 maj 18:02
Gacyś03: dziekuje, odpowiedz wyżej jest dobra ! haha
30 maj 18:03
Gacyś03: 0,0509462 −>prawostronny obszar krytyczny dla 3 (3 huragany)
30 maj 18:07