Wyznacz
Bela: wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których nierówność
| x2−7x+13 | |
| <0
|
| mx2+2(m+1)+9m+4 | |
jest prawdziwa dla każdego x∊R
Julek:
Można byłoby przemnażać i spróbować osiągnąć wynik.
| x2−7x+13 | |
| < 0
|
| mx2+2(m+1)+9m+4 | |
dany ułamek będzie ujemny gdy funkcja x
2−7x+13 będzie przyjmowała wartość dodatnią, a
mx
2+2(m+1)+9m+4 ujemną i na odwrót.
x
2 − 7x + 13 = 0
Δ = 49 − 52
Δ< 0
Delta jest ujemna, więc funkcja nie ma miejsc zerowych oraz ma współczynnik "a", dodatni, więc
dla kazdego x∊R przyjmuje wartość dodatnią. Dlatego funkcja w mianowniku musi dla x∊R
przyjmować wartość ujemną.
f(x) = mx
2+2(m+1)+9m+4
Założenia :
1) m<0
2) Δ<0
Δ = 4(m+1)
2 − 4m(9m+4) = 4[m
2 + 2m +1 − 9m
2 − 4m] = 4[−8m
2 − 2m + 1]
−4[8m
2 + 2m − 1] < 0
8m
2 + 2m − 1 > 0
Δ
m = 4 + 32 = 36 = 6
2
| | 1 | | 1 | |
m∊(−∞;− |
| ) ∪ ( |
| ; + ∞)
|
| | 2 | | 4 | |
Uwzględniając założenie P[(1)]], odpowiedź to :
Zgadza się ?
Ulalallalalaa:
1
m∊(−
∞;−
∞) czemu to bez 1/4 do nieskończoności ? Jest to dla mnie logicznę, ale nie mogę znaleźć
2
tego założenia które mówi nam, że tylko ten przedział ?