Planimetria
Pawulon: Średnia geometryczna wyrazów a1,a2,...,an wyraża się wzorem ag=n√a1*a2*...*an.
Wykaż, że punkt styczności okręgu wpisanego w trapez z dłuższym ramieniem trapezu dzieli to
ramię na odcinki, których średnia geometryczna jest równa promieniowi wpisanego okręgu.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczeniu zadanka, bo z planimetrii to ja noga jestem
30 maj 15:38
Eta:

2α+2β=180
o ⇒ α+β=90
o to ΔBOC jest prostokątny
W prostokątnym ΔBCO
r
2=x*y
r=
√xy −−− średnia geometryczna długości odcinków x i y
=====
30 maj 16:16
Pawulon: Dzięki. Trójkąt prostokątny sobie wyznaczyłem, ale zapomniałem całkiem, że istniał taki wzór na
wysokość
30 maj 16:20
Pawulon: Teraz patrze to ten wzór jest w tablicy maturalnej
30 maj 16:22
Eta:
Ano jest!
30 maj 16:23
Pawulon: Czyli dobrze robiłem, ale moja głupota mnie zatrzymała
30 maj 16:24
Eta:
Na lepszą pamięć łap .....
30 maj 16:25
Eta:
A takie zadanie:
Punkt styczności okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny
dzieli przeciwprostokątną na odcinki długości 5 i 9
Oblicz pole trójkąta
30 maj 16:28
Eta:
I jak
Pawulon ?
Podaj odpowiedź
30 maj 16:37
Poprostupatryk: wyszła liczba całkowita + pierwiastek tak? Nie chcę podawać całego wyniku
30 maj 16:41
Pawulon: Ty mi tu zadania zadajesz, a ja robię co innego. Daj mi chwilkę
30 maj 16:42
fil: @Eta co to za trywiał
30 maj 16:46
Eta:

@
Patryka
P
Δ=5*9= 45
30 maj 16:46
Pawulon: Ja tu kurde lece równaniem potem po delcie a to tak można xD, ale wynik taki sam więc gitara
30 maj 16:47
Eta:
30 maj 16:48
Eta:
Może być podobne zadanie
odcinki mają długość 12 i 15
Oblicz pole i zakoduj wynik
"szast−prast" i jest .......
30 maj 16:51
Poprostupatryk: @Eta faktycznie, spojrzałem źle na ten wzór zamiast h dałem r. Ale jest już dobrze
30 maj 16:53
Eta:
Zapamiętać! PΔ=
x*y
30 maj 16:56
BoosterXS: Z czego to wynika?
30 maj 23:36
Eta:

2P=(x+r)(y+r) ⇒ 2P=xy+rx+ry+r
2
i P=P
1+2P
2+2P
3 ⇒ P=r
2+ry+rx
to 2P=P+xy ⇒ P=xy
======
31 maj 00:24
BoosterXS: Bardzo dziękuję za rozpisanie
31 maj 02:41
Eta:
31 maj 13:24