Cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego
Maciek: Wyznacz cosinus kąta między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego
sześciokątnego, jeśli wiadomo że krawędź boczna jest trzy razy dłuższa od krawędzi podstawy.
30 maj 15:13
salamandra:

h
2+a
2=36a
2
h=a
√35
| | 2a*a√35 | |
Pściany bocznej= |
| =a2√35 |
| | 2 | |
Pole ściany na drugi sposób, gdzie t jest wysokością trójkąta, a 6a podstawą:
a
2√35=3a*t
Z twierdzenia cosinusów w czerwonym trójkącie, który zawiera dwie wysokości trójkąta
równobocznego w podstawie oraz ramiona długości "t"
| | 35 | | 35 | | 35a2 | |
12a2= |
| a2+ |
| a2−2* |
| *cosα |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
| | 70 | | 70 | |
12a2= |
| a2− |
| a2*cosα |
| | 9 | | 9 | |
30 maj 15:47