geomatria
fil: Wyznacz równanie okregu wpisanego w deltoid, którego boki sa zawarte w prostych o równaniach
x + 3 = 0, y + 2 = 0, x + 2y = 3 i y + 2x = 2.
30 maj 15:10
lol: Proponuje ukladami rownan znalezc najpierw punkty przeciecia prostych. Nastepnie pole
równolegloboku. A stad juz latwo promien.
30 maj 15:21
lol: Poczatek bedzie taki:
| ⎧ | x+3=0 | |
| ⎩ | y+2=0 | Stad (−3,−2) itd. Narysuj sobie zeby to zobaczyc. Masz dwie proste prostopadle
|
do siebie.
30 maj 15:24
fil: Juz dawno to zrobilem, jednak doszedlem do wniosku ze w tym zadaniu wyznaczenie wspolrzednych
punktow deltoidu bedzie bezuzytezcne
30 maj 15:25
fil: W sumie mozna wyznaczyc prosta, na ktorej bedzie lezec srodek tego okregu
30 maj 15:27
lol: | | 1 | |
Z kolejnych wyjdzie Ci (2,−2) oraz (−3,3) oraz (1/3, 1 |
| ) |
| | 3 | |
30 maj 15:29
lol: fakt mozna inaczej
30 maj 15:30
Qulka:

za mała precyzja programu
30 maj 15:32
Qulka: z odległości punktu od prostej
30 maj 15:33
Qulka: a=(1−3√5)/(3+√5)
30 maj 15:35