znak pochodnej i jej wykres
jaros: | | 4a√3 | | 8√3 | |
f'(x) = |
| − |
| Df; a>0 |
| | 4 | | a2 | |
a = 2 i teraz mam pytanie jaki ta pochodna ma znak i jaki jest jej wykres?
30 maj 14:46
ICSP: pochodna jest funkcją stałą równą
30 maj 14:52
jaros: jak to zauważyłeś?
30 maj 14:53
jaros: i jaki ma znak
30 maj 14:53
ICSP: bo nie ma x, więc funkcja jest stała.
Jak chcesz sobie wyznaczyć jej znak w zależności od a to rozwiąż nierównościa
f'(x) > 0
f'(x) < 0
30 maj 14:55
jaros: czyli nie da się tego naruswoać na wykresie tylko własnie tą drogą?
30 maj 15:04
salamandra: podaj całą treść zadania
30 maj 15:05
ICSP: wykres rysujesz wtedy gdy umiesz go narysować.
Obliczenia algebraiczne są pewniejsze i zawsze działają.
30 maj 15:06
jaros: ozważmy wszystkie graniastosłupy prawidłowe trójkątne o objętości V = 2 . Wyznacz długości
krawędzi tego z rozważanych graniastosłupów, którego pole powierzchni całkowitej jest
najmniejsze. Oblicz to najmniejsze pole.
30 maj 15:13
Qulka: tak jak myślałam po dziedzinie powinno być f'(a)

bo to a jest zmienną
30 maj 15:15
salamandra: I jak robiłeś krok po kroku?
30 maj 15:17