różnowartościowość funkcji
w8floosh: Uzasadnij, że funkcja −√x−1 jest różnowartościowa.
30 maj 13:33
w8floosh: chodzi oczywiście o f(x) = −√x−1
30 maj 13:55
Jerzy:
Jeśli nie masz z definicji, to wystarcz pokazać,że w dziedzinie funkcji pochodna ma stały znak.
30 maj 13:57
janek191:
Skorzystaj z definicji funkcji różnowartościowej

lub z tego,że funkcja pierwiastek
√ jest funkcją rosnącą.
30 maj 13:58
yolo: Mógłbyś to rozwiązać?
30 maj 14:14
Jerzy:
Policz pchodną.
30 maj 14:15
yolo: x−1≥0
x≥1
| | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| * (x−1)'=− |
| |
| | −2√x−1 | | 2√x−1 | |
30 maj 14:49
Jerzy:
Dla x > 1 pochodna jest ujemna, czyli funkcja jest stale malejąca,a zatem jest
różnowartościowa.
30 maj 14:52