zamknięte
anonim123: Pole trójkąta ABC o wierzchołkach A=(0,0) B=(4,2) C=(2,6) jest równe
A)5
B)10
C)15
D)20
Czy to będzie trójkąt równoramienny i potem mogę obliczyć jego podstawę i wysokość i na końcu
pole?
30 maj 12:45
salamandra: Masz w karcie wzorów wzór na pole trojkata o trzech wierzchołkach, najszybciej z niego
skorzystać
30 maj 12:49
anonim123: A ten sposób jest zły?
30 maj 12:52
Eta:

Tak liczą dzieciaki w podstawówce

P(prostokąta) = 4*6=24
P= 24 −(6+4+4) =
10
30 maj 12:52
salamandra: Nie będzie zły, ale po co?
30 maj 12:54
janek191:
Można tak:
→
AC = [ 2,6]
→
AB = [4, 2]
→ →
PoleΔABC = 0,5 I det.( AC, AB )I = 0,5*I 2*2 − 4*6 I = 0,5*20 = 10
30 maj 13:37
anonim123: A może ktoś to zrobić moim sposobem, bo wychodzi mi inny wynik niż w odpowiedziach?
2 cze 15:19
Jerzy:
Pokaż swoje obliczenia.
2 cze 15:34