Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC
yolo:
Wyznacz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC, gdzie A(−4,3), B(5,0), C(4,7).
| ⎧ | −(4+a)2+(3−b)2=r2 | |
| ⎨ | (5−a)2+(0−b)2=r2 |
|
| ⎩ | (4−a)2+(7−b)2=r2 | |
| ⎧ | −16−8a−a2+9−6b+b2=r2 | |
| ⎨ | 25−10a+a2+b2=r2 |
|
| ⎩ | 16−8a+a2+49−14b+b2=r2 | |
czy mogłem tam z pierwszej linijki wyłączyć minusa przed nawias? (−4−a)
2 −> −(4+a)
2
30 maj 11:48
fil:
tak, ale tego minusa juz nie bedzie przed tym nawiasem
30 maj 11:50
Jerzy:
Nie.
30 maj 11:51
fil: Tak.
30 maj 11:52
fil: To ze zle wylaczyl to druga sprawa i to ze zle podstawil punkt do rownania okregu
30 maj 11:53
fil: Tfu, punkt dobrze, ale (−4−a)2 = (a+4)2
30 maj 11:54
yolo:
Dziekuje
30 maj 11:59
Jerzy:
Niemógł wyłączyć −1,natomiast mógł wyłączyć (−1)2 = 1
30 maj 12:22