optymalizacja
salamandra: Dana jest parabola o równaniu y=−x
2+9. Na tej paraboli leży punkt P o dodatnich wspołrzędnych.
Wyznacz współrzędne tego punktu tak, by styczna do paraboli w punkcie P ograniczała wraz z
osiami układu współrzednych trójkąt o najmniejszym polu.
P=(w,−w
2+9)
f'(x)=−2x f'(w)=−2w
y=−2w(x−w)−w
2+9=−2wx+2w
2−w
2+9=−2wx+w
2+9
Przecięcie stycznej z osią OY: w
2+9
| | −w2−9 | | w2+9 | |
Przecięcie z osią OX (miejsce zerowe): |
| = |
| D: w∊(0;3> |
| | −2x | | 2w | |
Będzie to trójkąt prostokątny, więc
| | 1 | | w2+9 | | w2+9 | | w4+18w2+81 | |
Pole: |
| *(w2+9)*(U{w2+9}{2w)= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2w | | 4w | |
| | (4w3+36w)4w−(w4+18w2+81)4 | | 16w4+144w2−4w4−72w2−324 | |
f'(w)= |
| = |
| = |
| | 16w2 | | 16w2 | |
| | 12w4+72w2−324 | | 3w4+18w2−81 | |
= |
| = |
| |
| | 16w2 | | 4w2 | |
f'(w)=0 ⇔ 3w
4+18w
2−81=0
t=w
2 w>0
3t
2+18t−81=0
Δ=324+972=1296
√Δ=36
3=w
2
w=
√3 v w=−
√3
Minimum dla w=
√3
więc P=(
√3,6)
Jest ok?
30 maj 11:40
fil: f'(w)=0 ⇔ 3w4+18w2−81=0
t=w2, t∊(0, 9>
30 maj 12:02
30 maj 12:44
salamandra: To ciekawe, bo tę próbną maturę właśnie wzialem z ich strony i żeby zobaczyć rozwiązania, to
trzeba mieć premium
30 maj 12:49
salamandra: jeszcze jedno pytanie do tego− jak robię podstawienie t=w2 to piszę t>0 czy t≥0? (jeśli nie
byłoby ograniczeń na w)
30 maj 13:47
Qulka: ≥ bo gdy w=0 to w2=0
30 maj 14:57
Qulka: jak wpiszesz treść zadania w google to wyświetli bez premium
30 maj 15:04