ciągi - oblicz sumę
m: Ciąg (an) jest geometryczny o wyrazie pierwszym równym a1 ⁄= 0 i ilorazie q ∈ R ∖ {0 ,1} ,
Oblicz sumę S 2019 = a1 + 2a2 + 3a3 + ...+ 2019a2019 .
Wiem, że trzeba, to zapisać:
S
2019 = a
1 + 2a
1q +3a
1q
2 + ... + 2019 a
1q
2018=
= a
1 ( 1+2q + 3q
2 + ... + 2019q
2018)
1+2q+3q
2+ ...+ 2019q
2018 = (1+q+q
2 +...+ q
2018) + (q+q
2+...+q
2018) + ... +
(q
2017 + q
2018) + q
2018 =
I co dalej

30 maj 10:05
fil:
S
2019=a(1+2q+3q
2+...+2019q
2018)
I teraz zauwaz ze bedziesz miec sumy:
(1+q+q
2+...+q
2018)
(q
2+q
3+...+q
2018)
.
.
.
q
2018
Czyli w naswiasie:
| 1−q2019 | | q−q2019 | | q2018−q2019 | |
| + |
| +...+ |
| = |
| 1−q | | 1−q | | 1−q | |
| | 1 | |
= |
| (1+q2+q3+...+q2018−2019q2019)= |
| | 1−q | |
| | 1 | | 1−q2019 | |
= |
| ( |
| −2019q2019)= |
| | 1−q | | 1−q | |
| | 1−2020q2019+2019q2020 | |
= |
| |
| | (1−q)2 | |
30 maj 11:21
ICSP: S
2019 = a
1(1 + 2q + 3q
2 + ... 2019q
2018)
| | 1 − q2020 | |
Niech f(q) = 1+ q+ q2 + ... + q2019 = |
| |
| | 1 − q | |
Wtedy pochodna po q jest równa
| | 1 + 2019q2020 − 2020q2019 | |
f'(q) = 1 + 2q + 3q2 + ... 2019q2019 = |
| |
| | (1−q)2 | |
30 maj 11:26
m: | | 1−q2019 | |
Dlaczego jak liczę sumę dla (1+q+q2+...+q2018), to tam ( |
| ) jest do potęgi |
| | 1−q | |
2019?
30 maj 18:49
ICSP: Zapoznaj się ze wzorem na sumę ciągu geometrycznego
30 maj 19:04