Kombi
jaros: Rozważamy wszystkie liczby naturalne pięciocyfrowe zapisane przy użyciu cyfr 1, 3, 5, 7, 9, bez
powtarzania jakiejkolwiek cyfry. Oblicz sumę wszystkich takich liczb,
Jak ja mam zliczyć coś takiego
29 maj 23:58
salamandra: 1) na końcu "9"
Mamy 24 takie liczby, więc 24 razy "9" wystąpi na miejscu jedności
2) na końcu "7"
Mamy 24 takie liczby, więc 24 razy "7" wystąpi na miejscu jedności
I tak każda z nich.
Na pozostałych miejscach również wystąpią tyle samo razy
Suma cyfr jedności: 24(1+3+5+7+9)=24*25=600
suma cyfr dziesiątek: 6000
suma cyfr setek: 60000
suma cyfr tysięcy: 600000
Suma cyfr d−tysięcy: 6000000
Suma: 6666600
30 maj 00:04
jaros: Właśnie tutaj pojawia się mój problem i kłopot, nie rozumiem
"Suma cyfr jedności: 24(1+3+5+7+9)=24*25=600
suma cyfr dziesiątek: 6000
suma cyfr setek: 60000
suma cyfr tysięcy: 600000
Suma cyfr d−tysięcy: 6000000" − czemu tak?
30 maj 00:07
salamandra: Mamy liczbę: 222: 200+20+2
Czyli dla cyfr dziesiątek mamy 10*2
dla cyfr setek mamy 100*2
Nie wiem jak to naukowo wytłumaczyć
30 maj 00:10
jaros: Dobra to rozumiem a czemu jeszcze "24(1+3+5+7+9)=24*25=600" to jest tyle? Tak wgl to dziękuje
bo zrobiłeś dużo porsciej niz w kryteriach tylko chce sie dopytac
30 maj 00:14
salamandra: 24*1+24*3+24*5+24*7+24*9, wyłączam 24 przed nawias
30 maj 00:16
jaros: no lecz skad te włąsnie np "1+24*3"
30 maj 00:17
salamandra: Bo każda z tych cyfr wystąpi 24 razy na miejscu jedności
30 maj 00:18
Qulka: wypisz sobie dla liczb z 1,2,3 i spróbuj zauważyć tę regułę
30 maj 00:20
Qulka:
123
132
213
231
321
312
i widać ..w miejscu jedności 2•1 + 2•2 + 2•3 =2•(1+2+3)
rząd 10 2•1 2•2 2•3 więc (2•1 + 2•2 + 2•3)•10 = 2•(1+2+3)•10
rząd 100 2•1 2•2 2•3 więc (2•1 + 2•2 + 2•3)•100 = 2•(1+2+3)•100
30 maj 00:23
Qulka: i ta dwójka to było 2!
jeśli masz 4 cyfrowe to każda wystąpi 3! razy czyli 6
jeśli masz 5 cyfrowe to każda wystąpi 4! razy czyli 24
30 maj 00:24
jaros: Ahaaa dobra rozumiem już, gdzie spotakliście sie z podobnym zadaniem bo wątpie, że to idzie na
to wpaść porpostu
30 maj 00:28
Qulka: idzie idzie... wypisujesz sobie kilka mniejszych i sprawdzasz jak to działa żeby się nie
namęczyć przy dużych
30 maj 00:30
salamandra: Było na maturze 2019 i "zwróciło uwagę" i podczas przerabiania paru arkuszy próbnych też się
trafiło. Btw. z kilkoma maturzystami i pomagającymi z forum mamy grupę na discordzie, gdzie
zamieszczamy różne zadania i dyskutujemy, więc jak masz ochotę, to możesz do nas dołączyć
30 maj 00:32
30 maj 00:34
fil: @Qulka wyjasnisz moze jedno z rozwiazan proponowanych przez cke?
Chodzi o to ze utworzone liczby traktujemy jako ciag, gdzie pierwzzy wyraz to 13579 natomiast
ostatni 97531.
Aby obliczyc sume wyrazow, korzystamy ze wzoru na sume wyrazow ciagu arytmetycznego.
Gdzie liczba wyrazow to 5!. Dlaczego mozemy z tej aumy skorzystac?
30 maj 00:38
Qulka: bo da się je ułożyć parami tak aby każde dwa dawały tę samą sumę więc jej połowa razy ilość
jest sumą wszystkich
30 maj 00:43
Qulka: np tutaj
123
132
213
231
321
312
masz
| | 123+321 | |
123+321 + 132+312 + 213+231 = 444 + 444 + 444 = 222•6 = |
| •6 |
| | 2 | |
30 maj 00:47
Qulka: aa to ostatnie 6 to miało być 3!
30 maj 00:48
30 maj 15:14