Wyrażenie
Izabela: Dane jest wyrażenie w= log 12 (x−1) + log 12 (x+1)− log √22 (7−x)
a) określ dla jakich x to wyrażenie ma sens
b) wyznacz te wakrtości x, dla których w=1.
27 lut 20:26
Izzy: w= log12 (x−1) + log12 (x+1)− log√22 (7−x)
27 lut 22:29
Julek:

spoko spoko!, wiec musisz wiedzieć, że dla
log
ab
a ≠ 1
a > 0
b > 0
więc...
x > 1
x > −1
7 > x
Wszystkie warunki są spełnione, dla
x∊ ( 1 ; 7 )
Pozdrawiam
27 lut 23:43
Izzy: dziękuje bardzo a co z podp. b ?
27 lut 23:48
Julek:
b)
| | log1/2(7−x) | |
log1/2(x−1) + log1/2(x+1) − |
| =
|
| | | |
| | log1/2(7−x) | |
= log1/2(x−1) + log1/2(x+1) − |
| =
|
| | | |
= log
1/2(x−1)(x+1) − log
1/2(7−x)
2
| | (x2−1) | | 1 | |
log1/2 |
| = log1/2 |
|
|
| | (7−x)2 | | 2 | |
(7 − x)
2 = 2x
2 −2
49 − 14x + x
2 = 2x
2 − 2
x
2 + 14x − 51 = 0
Δ = 196 + 204 = 400 = 20
2
Odpowiedź to : x = 3
27 lut 23:59