planimetria
salamandra:

W dany trapez można wpisać okrąg i jednocześnie można na tym trapezie opisać okrąg. Wysokość
tego trapezu jest równa 8, a jego kąt ostry ma miarę 30 stopni. Oblicz długość promienia
okregu opisanego na tym trapezie.
a−b=16
√3
a=16
√3+b
Z warunku wpisywalności okregu w czworokąt:
16
√3+2b=32
32−16
√3=2b
b=16−8
√3
a=16
√3+16−8
√3=16+8
√3
z tw. cosinusów w ΔADC
x
2=256+256−256
√3+192−32(16−8
√3)*cos150
| | √3 | |
x2=704−256√3−(512−256√3)*(− |
| ) |
| | 2 | |
x
2=704−256
√3+256
√3−384
x=8
√5
R=8
√5
jest ok?
29 maj 23:25
ICSP:

a + b = 32
h = 8
x =
√ 162 + 82 = 8
√22 + 1 = 8
√5
Trochę szybciej obliczone.
No i bez wykorzystywania twierdzenia cosinusów.
29 maj 23:33
salamandra: właśnie na początku miałem taki zamysł, nie wiem czemu w tę stronę nie poszedłem, dzięki w
każdym razie
29 maj 23:34