Lubelska próba przed mtr
Poprostupatryk: Heja, ma ktoś odpowiedzi do tego arkusza? − Lubelska próba przed maturą z matematyki (klasa
pierwsza), poziom rozszerzony, maj 2019 (LSCDN)
https://zadania.info/d1780/87792
29 maj 23:20
Qulka: C A A A B
29 maj 23:25
Poprostupatryk: Ja mam tak:
1.C
2.A
3.A
4.A
5.B
6.101
7. x = { −10, 2}
8. Udowodniłem
10. a∊(−
∞,−1> u <4,
∞)
| | 8 | | 16 | |
11. |DS|= |
| |AS|= |
| − tak sobie je zaznaczyłem |
| | 3 | | 3 | |
12 Tak zrobiłem tak...
29 maj 23:26
Qulka: 6

? jak Ci zniknęły pierwiastki
29 maj 23:28
Poprostupatryk: 45=3*3*5
Jeżeli liczba 35x24y jest podzielna przez 45, to y musi być 0 bądź 5.
Liczba 35x24y jest podzielna przez "3*3=9" jeżeli suma jej cyfr jest podzielna przez 9.
Dla y=0, liczba 35x240:
3+5+2+4+x=14+x oraz x={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
tylko dla x=4 liczba ta jest podzielna przez 9.
Dla y=0, liczba 35x240:
3+5+2+4+5+x=19+x oraz x={0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
tylko dla x=8 liczba ta jest podzielna przez 9.
Podsumowanie: Liczba 35x24y jest podzielna przez 45, gdy
y=0 i x=4 lub y=5 i x=8
29 maj 23:29
Poprostupatryk: Qulka, w zad 6 należało zakodować cyfrę jedności i 2 po przecinku tego wyniku. Mi wyszło
11.016...
więc zakodowałem 101

Nie miałem czasu akurat żeby sprawdzić niektóre zadania na samym końcu
29 maj 23:31
Poprostupatryk: | | 135 | |
13. P= |
| ~3,97 pewnie źle bo brzydki wynik |
| | 34 | |
14. Ilość wszystkich uczniów 40,
12 dostało piątki, 16 dostało czwóreczki, 8 tróje, a 4 nie dostało obiadu jak wróciło do domu,
tak ja ja gdy źle napisze maturę
29 maj 23:33
salamandra: Czy tylko mi się wydaję, że jakoś mało materiału ta matura zawiera? Gdzie jest
prawdopodobieństwo?
29 maj 23:34
Qulka: w tym arkuszu nie ma o kodowaniu

ok

i 7 OK
29 maj 23:34
Poprostupatryk: No dokładnie, ani pochodna ani prawdopodobieństwo i jakieś takie łatwe te na dowodzenie.
29 maj 23:34
Qulka: to matura próbna dla klas pierwszych
29 maj 23:35
salamandra: (klasa pierwsza)

zrób ten z 2020, ja akurat go robię, a rozwiązań nie mam
29 maj 23:35
Qulka: więc materiał tylko z pierwszej klasy..czytacie nagłówki
29 maj 23:35
29 maj 23:37
salamandra: tak
29 maj 23:37
Qulka: mi w 9 wyszło tylko 5√2/8
29 maj 23:40
Poprostupatryk: Oj już go robiłem,
odkryłem jeszcze jakieś arkusze przygotowane przez tą stronkę −
https://zadania.info/d1775/2.
Też chyba warto rozwiązać, ale to jutro bo oczka się zamykają
29 maj 23:40
ICSP: 9.
Suma trzecich potęg sinusa i cosinusa tego samego kąta nie przekracza 1.
29 maj 23:42
Qulka: w 10 a∊{−15,−5,−3,−1,5,15}
29 maj 23:42
ICSP: Wynika to z nierówności
t3 ≤ t2 dla t ∊ [−1;1]
29 maj 23:43
Poprostupatryk: Qulka, już mi wyszło poprawnie, dzięki.
Zrobiłem drobny błąd na początku w sumie sinusów
29 maj 23:57
Qulka: 12. OK 13. OK
29 maj 23:58
Poprostupatryk: 10. też już ogarnąłem i wyszło jak u Ciebie. Nie robiłem nigdy takiego zadania ugh
29 maj 23:59
Qulka: 14. OK
30 maj 00:02
Qulka: 15. 3√3/14
30 maj 00:09
30 maj 00:10
Qulka: 16. ok
30 maj 00:11
Poprostupatryk: O kurde byłaś szybsza
źle napisałem, ale wyszło dobrze więc hapi jestem
30 maj 00:11
Poprostupatryk: Dziękuję wam wszystkim pięknie
30 maj 00:11
Qulka: zamiast pierwiastka i pola użyj tw. sinusów
30 maj 00:12
Poprostupatryk: no faktycznie, łatwiej i szybciej
30 maj 00:13