Pomocy
kyxy: Oblicz pole obszaru ograniczonego łukiem paraboli i prostą 2x − y + 3 = 0.
Jak zrobić takie zadanie?
Mam to narysować i liczyć kratki?
29 maj 21:55
Ajtek:
A jaki wzór ma parabola?
29 maj 21:55
Eta:
Jakiej paraboli ? .........
29 maj 21:55
Qulka: policzyć całkę
29 maj 21:56
Ajtek:
Tylko z czego ta całka?
29 maj 21:57
kyxy: Parabola y=x2. Wiem jak to narysować sobie w programie, jestem z liceum, to jest z zajęć
dodatkowych gdzie mamy trochę analizy matematycznej
29 maj 21:57
a7:
29 maj 22:05
Qulka:

znajdujesz punkty przecięcia x=−1 i x=3
∫2x+3−x
2 dx = x
2+3x−x
3/3
i podstawiasz najpierw większą potem mniejszą i odejmujesz
3
2+3•3−3
3/3 − ((−1)
2+3•(−1)− (−1)
3/3)= ...
29 maj 22:05
kyxy: Dziękuję Qulka
Punkty przecięcia mogę sobie ze zwykłego równania kwadratowego wyznaczyć?
29 maj 22:08
a7: ∫−13 (2x+3−x2)=................
29 maj 22:09
29 maj 22:09
Mila:

f(x)=x
2
y=2x+3
x
2=2x+3
x
2−2x−3=0
x=−1 lub x=3
| | 1 | |
P=−1∫3 (2x+3−x2) dx=[x2+3x− |
| x3}]−13= |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
=32+3*3− |
| *33−(1−3+ |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
=====
29 maj 22:12