Naszkicuj wykres funkci f(x) =max(5x+3, -2) g(x) =min(x+4;-2x+1) h(x) = 4/sgn(x+
Janka: Naszkicuj wykres funkci f(x) =max(5x+3, −2)
g(x) =min(x+4;−2x+1)
h(x) = 4/sgn(x+2) moze mi ktos to wytłumaczyc.
29 maj 20:53
Qulka:

rysujesz oba wykresy i wybierasz wyższy (jak max ) lub niższy (jak min)
czerwone to f(x)=max(5x+3, −2)
29 maj 20:57
Qulka:

g(x) =min(x+4;−2x+1) czerwony
niebieska to x+4
zielona to −2z+1
mniejsza z nich dla danego x to min
29 maj 20:59
Qulka:

h(x) = 4/sgn(x+2)
sgn to znak liczby czyli minus jak ujemna i plus jak dodatnia , 0 jak 0
dla x>−2 masz +1 więc h(x)=4/1=4
dla x=−2 to 0 więc h(x)nie istnieje
dla x<−2 jest −1 więc h(x)=4/−1=−4
29 maj 21:04