podzielność
salamandra: Liczba x z dzielenia przez 4 daje resztę 1. Liczba y z dzielenia przez 4 daje resztę 3. Wyznacz
resztę z dzielenia liczby x2+y2 przez 8.
x=4k+1
y=4k+3 k∊ℤ
16k2+8k+1+16k2+24k+9=32k2+32k+10=32k2+32k+8+2=8(4k2+4k+1)+2
Jest ok? mam wątpliwość czy i x i y mogę uzależnić od "k", czy muszę zastosować dwie inne
zmienne.
29 maj 20:44
Qulka: dwie różne
29 maj 20:46
fil: dwie inne
29 maj 20:46
salamandra: no to weźmy y=4n+3
wtedy 16k
2+8k+1+16n
2+24n+9=16k
2+16n
2+8k+24n+8+2=8(2k
2+2n
2+k+3n+1)+2
teraz ok?
29 maj 20:49
Qulka: teraz ok
29 maj 21:55