Równanie algebraiczne |x-1/x-2|>x-1
Lukasz: Hej, nie wiem gdzie mi wpadł błąd, może ktoś go zauważy bo ja odpadam...
(x−3)(x−1)(x−2)>0
x∊(1,2)u(3,
∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x−1)
2(x−2)<0
x∊(−
∞,1)u(1,2)
Wszystkie x: x∊(−
∞,1)u(1,2)u(3,
∞)
W odp.: x∊(−
∞,1)u(1,2)u(2,3)
29 maj 20:04
ABC:
dlaczego nie piszesz założeń do poszczególnych przypadków ?
29 maj 20:09
Lukasz: Założenia dotyczące zachowania liczb w wartości bezwględnej?
29 maj 20:13
ABC:
tak , poza tym zdaje się próbujesz mnożyć stronami to niebezpieczne, lepiej przenoś na jedną
stronę wszystko, bo bez pilnowania założeń będzie dupa
29 maj 20:15
Lukasz: Okej, spróbuję zrobić z założeniami, jak coś będzie nie szło to napiszę. Nie mnożę stron, tylko
przenoszę x−1 na lewo i daje do licznika
29 maj 20:19
Lukasz: no chyba że własnie o to ci chodzi, że jak w mianowniku jest wartość bezwględna to pierw zrobić
założenia a potem przenosić cokollwiek?
29 maj 20:21
Szkolniak: W czwartej linijce w liczniku nie zapominaj o minusie: −x2+4x−3=−(x2−4x+3)=−(x−1)(x−3)
29 maj 20:22
Lukasz: No tak, minusa brak... dzięki już poprawiam
29 maj 20:29
ABC:
zrób najpierw założenia bo potem z wyniku który ci wychodzi musisz brać część wspólną z
założeniami
29 maj 20:30
Lukasz: Dopiero teraz wstawiam bo robiłem jeszcze inne zadanka. Teraz przysiadłem do tego znowu... i
dalej źle wychodzi. Dalem 3 różne założenia
dla x∊(−∞,1)
1−x2−x>x−1
dla x∊(1,2)
x−12−x>x−1
dla x∊(2,∞)
x−1x−2>x−1
Dobrze to zrobiłem?
29 maj 22:43
Matfiz: coś mi tu nie gra, w 1 założeniu musisz zmienić znak w mianowniku i liczniku, w 2 tak samo,
trzecie jest OK na moje oko
29 maj 23:08
Matfiz: nie jestem jakimś ekspertem ale bym te 2 pierwsze założenia poprawił:
1. x∊ (−
∞, 1)
2. x∊<1,2>
29 maj 23:09
Matfiz: a tak swoją drogą to nie łatwiej zrobić coś takiego?
| | x−1 | | x−1 | |
i teraz: |
| > x−1 ⋁ |
| < −x+1 |
| | x−2 | | x−2 | |
niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę
29 maj 23:13
ICSP: | |x − 1| | |
| > x − 1 i x ≠ 2 |
| |x − 2| | |
Dla x < 1 nierówność jest spełniona
Dla x ≥ 1
x = 1 nie spełnia nierówności. Dzielę stronami przez x − 1
|x − 2| < 1
−1 < x − 2 < 1
1 < x < 3
Czyli ostatecznie
x ∊ (−
∞ ; 3) \{ 1,2}
29 maj 23:15
Szkolniak: | | |x−1| | |
Mamy ułamek |
| . Stąd od razu założenie, że x≠. |
| | |x−2| | |
Po kolei:
I przypadek: (x−1≥0 ∧ x−2>0) ⇔ x>2
| | x−1 | |
Wtedy nierówność: |
| >x−1 |
| | x−2 | |
II przypadek: (x−1≥0 ∧ x−2<0) ⇔ x∊<1;2)
| | x−1 | |
Wtedy nierówność: |
| >x−1 |
| | −(x−2) | |
III przypadek: (x−1<0 ∧ x−2<0) ⇔ x<1
| | −(x−1) | |
Wtedy nierówność: |
| >x−1 |
| | −(x−2) | |
29 maj 23:16
Szkolniak: Poprawka: od razu założenie, że x≠2.
29 maj 23:17
Lukasz: @Mafiz nie ma różnicy w tym co napisałeś a tym co ja. 1−x = −x+1 2−x = −x+2
29 maj 23:52