okrąg
minus: Dane są dwa okręgi o promieniu 2 i srodkach w punkie A oraz B. Punkt O jest srodkiem odcinka AB
oraz OA=2
√2.Odcini OC i OD są styczne do okręgów oraz EF jest wspolną styczną okregów.
Oblicz pole zielonej cześći, wynik zaokrąglij do 0,1.
https://images90.fotosik.pl/374/be1877e9dfd4991egen.png
a7:
P
PROSTOKĄTA ABFE=2*4
√2=8
√2
P
ΔAOC+P
ΔOBD=2+2=4
| | π/4 | |
PWYCINKA EAC+PWYCINKA BDF=2*( |
| *π*22=π |
| | 2π | |
P
ZIELONEJ CZEŚCI=P
PROSTOKĄTA ABFE−(P
ΔAOC+P
ΔOBD)−(P
WYCINKA EAC+P
WYCINKABDF)
P
ZIELONEJ CZĘŚCI=8
√2−4−π≈11,28−4−3,14=4,14≈4,1