nie wiem jak się za to zabrać
mt: Uzasadnij, że nierówności x6−4x4+x2+6≤0 nie spełnia żadna liczba całkowita.
29 maj 19:32
Szkolniak: x2(x4−4x2+4)−3x2+6≤0
x2(x2−2)−3(x2−2)≤0
(x2−2)(x2−3)≤0
Ja bym zrobił w ten sposób, chociaż, swoją drogą ciekawe.. upewniłem się i przejrzałem ten
rozkład na czynniki z kilka razy i nie widzę u siebie błędu − a po wymnożeniu nawiasów stopień
wielomianu będzie o 2 mniejszy niż w zadaniu − o co chodzi?
29 maj 19:57
ABC: wprowadzasz pomocniczą x2=t
t3−4t2+t+6=0
zauważasz że t=3 jest rozwiązaniem , dzielisz przez (t−3) itd.
29 maj 19:58
ABC:
Szkolniak ja tam widzę twój błąd
29 maj 20:00
Szkolniak: Ja patrzę i nie mogę znaleźć, w którym miejscu?
29 maj 20:04
jagiel: pierwszy nawias zwinąłeś we wzór skróconego mnożenia, ale nie dopisałeś potęgi
29 maj 20:06
WhiskeyTaster: Zgubiłeś kwadrat, druga linijka
29 maj 20:07
Szkolniak: O rzeczywiście

Poprawka:
x
2(x
2−2)
2−3(x
2−2)≤0
(x
2−2)[x
2(x
2−2)−3]≤0
(x
2−2)(x
4−2x
2−3)≤0
(x
2−2)(x
2−3)(x
2+1)≤0
29 maj 20:12
fil:
W(x)=x6−4x4+x2+6
W(√3)=27−36+3+6=0
W(−√3)=27−36+3+6=0
W(√2)=8−16+2+6=0
W(−√2)=8−16+2+6=0
i dzialaj:
Powinno ci wyjsc:
W(x)=(x2−2)(x−3)(x2+1)<=0
29 maj 20:16
ABC:
teraz dobrze
29 maj 20:17