bliard
Marika: Zadanie maturalne
Na prostokątnym bilardzie ABCD, w którym AB=a i BC=b leży bila w punkcie k przy brzegu B,
którego odległości od punktu B=d. Pod jakim kątem od brzegu AB należy uderzyć bilę, aby odbiła
się od brzegów BC, CD, DA i wpadła do otworu znajdującego się na środku AB?
Zupełnie nie wiem jak wykonać.
29 maj 18:58
ABC:
nie sądzę żeby to było zadanie maturalne , 25 lat temu było to zadanie dla uczniów
zainteresowanych matematyką a od tego czasu poziom się obniżył
29 maj 19:13
Marika: A czemu takiego zadania nie powinno byc na maturze>? ciągle słysze ze poziom sie obniżył
29 maj 19:16
Minato:
Na pewno nie jest to zadanie maturalne, po pierwsze jest ono nie ścisłe.
Np. stół do karamboli (odmiany bilarda) nie zawiera łuz, wiec zadanie jest bez sensu.
29 maj 19:19
Marika: Czyli jak bedzie na maturze to mam napisać żeby podali odmainę bilarda
29 maj 19:20
29 maj 19:21
T:
... to przepisz choć porządnie treść. (co to ten brzeg B?)
29 maj 19:22
g1: ABC pamietasz zadania sprzed 25lat
29 maj 19:29
ABC:
byłem na szkole matematyki poglądowej gdzie je rozwiązywali i nieźle się upiłem , stąd utkwiła
mi w pamięci
29 maj 19:31
Mila:
ABC Nie tak się mówi . Moje koleżanki mówią tak:
Byłam piękna i młoda, a teraz tylko piękność mi pozostała.
29 maj 19:32
Eta:
Dobre, dobre ...
29 maj 19:33
ABC:
Mila no z kobiet została piękność a z facetów ....
29 maj 19:35
Mila:
Posłuchaj piosenek z kabaretu Starszych Panów, jest tam o tym mowa.
29 maj 19:39
ABC:
I znaleźliśmy się w wieku, trudna rada,
Że się człowiek przestał dobrze zapowiadać;
Ale za to, z drugiej strony, cieszy się,
Że się również przestał zapowiadać źle.
29 maj 19:44
Mila:
No jeszcze tam było− "mężczyzna nie musi być piękny, wystarczy, że ma dużo wdzięku".
I to wystarcza, że starsi panowie mają powodzenie u pięknych 20− latek
i zmieniają żony jak samochody
29 maj 22:40
Kamila: ABC to ile ty masz lat?
31 maj 10:52
ABC:
zawsze młody jak to Mila wyżej napisała, przypomniała mi się anegdotka:
80−latek bierze ślub z 20−latką , jego kolega trochę zmartwiony pyta go: Słuchaj , ale co
będzie z waszym związkiem za 10 lat?
Jak to co, pogonię starą rurę
31 maj 11:08
Kamila: ok
31 maj 11:09