schemat hornera
maelle: W(x)=x4+2x3−13x2+4x−30
Zrobiłem ten przykład schematem hornera i dostałem coś takiego(x−3)(x3+5x2+2x+10) i
wyciągnałem czynniki = (x−3)(x+5)2x2=0 i wyniki mam następujące x=3 v x=−5 oraz x=0. Ktoś
powiedziałby mi gdzie zrobiłem błąd? Bo w odpwoiedziach jest tylko x=3 v x=−5
29 maj 18:56
ABC:
a w jaki sposób " wyciągnąłem czynniki" ?
29 maj 18:57
maelle: (x−3)x2(x+5)2(x+5)=(x−3)(x+5)2x2
29 maj 18:59
ABC:
x3+5x2+2x+10= x2(x+5)+2(x+5)=(x+5)(x2+2)
dla moich uczniów lekko upośledzonych z aspergerem też bariera nie do przeskoczenia
29 maj 19:00
maelle: Cholera zgubiłem tego plusa przecież

Moje niedopatrzenie.
29 maj 19:02
Mariusz:
x
4+2x
3−13x
2+4x−30
(x
4+2x
3)−(13x
2−4x+30)
(x
4+2x
3+x
2)−(14x
2−4x+30)
(x
2+x)
2−(14x
2−4x+30)
| | y | | y2 | |
(x2+x+ |
| )2−((y+14)x2+(y−4)x+ |
| +30) |
| | 2 | | 4 | |
(y
2+120)(y+14)−(y−4)
2=0
y
3+14y
2+120y+1680−(y
2−8y+16)=0
y
3+13y
2+128y+1664=0
y
2(y+13)+128(y+13)=0
(y+13)(y
2+128)=0
y=−13
| | 13 | | 169 | |
(x2+x− |
| )2−(x2−17x+ |
| +30) |
| | 2 | | 4 | |
| | 13 | | 169+120 | |
(x2+x− |
| )2−(x2−17x+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
| | 13 | | 289 | |
(x2+x− |
| )2−(x2−17x+ |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
| | 13 | | 17 | | 13 | | 17 | |
((x2+x− |
| )−(x− |
| ))((x2+x− |
| )+(x− |
| )) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2+2)(x
2+2x−15)
(x
2+2)(x+5)(x−3)
30 maj 01:37