matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Marek:
suma pierwiastków wielomianu 2x
4
−x
3
−6x
2
=0
29 maj 16:51
lola456:
x
2
(2x
2
− x − 6) = 0 x
0
= 0
II
I teraz musisz skorzystać ze wzorów Viete'a dla trójmianu 2x
2
− x − 6 = 0
−b
x
1
+ x
2
=
a
29 maj 16:55
ICSP:
−(−1)
1
=
2
2
29 maj 16:56