matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
byk:
Rozwiąż równania: a) 4x
2
(16 – x
2
)(x
2
– 10x + 25) = 0 b) 2x
3
– 5x
2
+ 2x = 0.
29 maj 15:17
janek191:
a) 4 x
2
*( 4 − x)(4 + x)*( x − 5)
2
= 0 x = 0 lub x = 4 lub x = − 4 lub x = 5
29 maj 15:21
janek191:
b) x*( 2 x
2
− 5 x + 2) = 0 x = 0 lub 2 x
2
−5 x + 2 = 0 Δ = 25 − 4*2*2 = 25 − 16 = 9
√
Δ
= 3
5 − 3
1
5 + 3
x =
=
lub x =
= 2
2*2
2
4
Odp.
1
x = 0 lub x =
lub x = 2
2
29 maj 15:24
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick