matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
grat:
Rozłóż wielomian W(x) = 2x
3
– 6x
2
– 5x + 15 na czynniki możliwie najniższego stopnia.
29 maj 15:15
janek191:
W(x) =2x
2
*( x − 3) − 5*( x − 3) =(x −3)*( 2 x
2
− 5)= (x −3)*(
√
2
x −
√
5
)*(
√
2
x +
√
5
)
29 maj 15:18