Prosze o pomoc
Iza: F(x)= px−qx−r
wyznacz liczby p,q i r, jeśli wiadomo że wykres funkcji f można otrzymać z wykresu y=1x w
wyniku translacji o wektor v=[1,3] wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu funkcji f z
osiami układu współrzednych
27 lut 20:21
Izzy: :((
27 lut 22:29
Eta:
ok, pomogę
| | 1 | |
v= [a,b] to f(x) = |
| +b
|
| | x−a | |
| | 1 | | 1 +3(x−1) | | 3x −2 | |
wiec f(x) = |
| +3= |
| = |
|
|
| | x −1 | | x−1 | | x−1 | |
D
f= R \{1}
to widzisz już ,że:
p= 3 q= 2 r= 1
b) punkty przecięcia z osiami wyznacz tak:
z osią OX : y=0
| | 3x−2 | |
to |
| = 0 => 3x −2=0 => x = 23 => P( 23,0)
|
| | x−1 | |
z osią OY: x = 0
podstaw za x=0 i wyznacz y ......
27 lut 23:22