Optymalizacja
Jokur: Suma trzech liczb dodatnich jest równa 24. Stosunek pierwszej liczby do drugiej wynosi 1:3.
Wyznacz trzecią z tych liczb tak, aby iloczyn tych trzech liczb był największy.
Poprawny wynik to 8, a mi wychodzi cały czas 16 i nie wiem dlaczego. Może ktoś sprawdzić?
a+b+c=24; a:b=1:3 z tego mamy b=3a
4a+c=24 z tego c=24−4a
f(a)=72a2−12a3
f'(a)=144a−36a2
wierzchołek: a=2 z tego c=16
29 maj 14:42
WhiskeyTaster: Ekstremum to nie wierzchołek pochodnej. Szukasz miejsca, gdzie pochodna się zeruje:
f'(a) = 144a − 36a2
0 = 144a − 36a2
0 = 4a − a2
0 = a(4 − a)
Stąd a = 0 lub a = 4
Gdyby a = 0, to iloczyn jest równy 0.
Gdy a = 4, to c = 8
29 maj 14:47
fil:
f'(a)=0
36a(4−a)=0
a=4
29 maj 14:48
a7: 96a2−12a3
29 maj 14:49
Jokur: Czyli dla normalnej funkcji mogę posłużyć się jak najbardziej wierzchołkiem, ale w pochodnej
tylko i wyłącznie miejsca zerowe?
29 maj 14:49
WhiskeyTaster: Źle interpretujesz wykres pochodnej. Ona nie mówi o tym, jakie wartości przyjmuje funkcja
pierwotna, tylko mówi o tym, na jakim przedziale funkcja rośnie lub maleje.
Gdy narysujesz wykres pochodnej, to masz tak:
Dla a < 0 funkcja maleje
Dla 0 < a < 4 funkcja rośnie
Dla a > 4 funkcja maleje
I patrzysz na punkty zerowania pochodnej − czyli tam, gdzie funkcja zmienia swój charakter,
czyli z rosnącej robi się malejąca lub na odwrót. To tak w skrócie
29 maj 14:53
janek191:
a*b*c = a*3a*(24 − 4a) = 3 a2*( 24 − 4 a) = 12 a2*(6 − a) = −12 a3 + 72 a2
f(a) = − 12 a3 + 72 a2
f '(a) = − 36 a2 + 144 a = 0 ⇔ − a2 + 4 a = 0 ⇔ a*( 4 − a) = 2
a = 0 lub a = 4
a = 4
c = 24 − 4*4 = 8
============
29 maj 14:54
Jokur: Dziękuję bardzo za pomoc
29 maj 14:57