Granica ciagu
nie_ogarniam: Moglby ktos pokazac jak zrobic taki przyklad? Bo nie ograniam

oblicz granicę ciągu:
√n + 6*√n + 1 −
√n, gdy n dąży do nieskończoności
Bardzo prosze i z gory dziekuje
29 maj 14:39
Patryk: Korzystasz ze sprzężenia czyli mnożyć przez to samo tylko, że z "+" i później wyciągasz
największą potęgę "n" żeby skrócić zmienne. To zadania z nowej ery, na YT są odpowiedzi
29 maj 14:50
janek191:
| | n + 6√n +1 − n | |
an = |
| |
| | √n + 6 √n +1 + √n | |
| | 6 √n +1 | |
an = |
| |
| | √n + 6√n +1 + √n | |
| | 6√1 +1n | |
an = |
| } |
| | √ 1 + 6 √1n +1n2 + 1 | |
n→
∞
29 maj 15:04