Na peronie czeka na pociąg pięcioro podróżnych - kombinatoryka
Orion: Na peronie czeka na pociąg pięcioro podróżnych. Nadjeżdża pociąg złożony z siedmiu wagonów. Na
ile sposobów podróżni mogą wsiąść do pociągu, jeżeli wszystkie osoby wsiądą do trzech wagonów?
| | | |
Rozumiem, że najpierw wybierami 3 wagonu spośród 7, a więc | , i potem mnożymy to przez |
| | |
liczbę możliwych wyborów dla podróżnych, czyli pierwszy ma 3, drugi ma 3, trzeci ma 3, czwarty
| | | |
już ma tylko 2, a piąty 1, bo żaden wagon nie może być pusty. Stąd wychodzi mi wynik | * |
| | |
3
3 * 2 = 35 * 54 = 1890. W książce w odpowiedzi mam 8505, czyli wynik, gdybyśmy pomnożyli
| | | |
| przez 35, ale dla mnie nie ma to sensu. Czy ja mam rację, czy czegoś nie rozumiem? |
| | |
29 maj 12:50
fil: Zle polecenie przeczytales
29 maj 12:54
Orion: Czyli można dopuścić puste wagony? Dla mnie to bez sensu
29 maj 12:56
fil: A czy to spelnia warunki zadania?
Mamy trzy wagony A, B, C
A − 5 osob
B − 0 osob
C − 0 osob
29 maj 13:01
Eta:
2/ wsiada 5 osób i mają do wyboru 3 wagony
to mamy 3*3*3*3*3 = 3
5 możliwości ( bo każda z osób wybiera jeden z 3 wagonów)
zatem mamy
N(7}{3}*3
5=.... takich możliwości
29 maj 13:02
29 maj 13:03
Orion: Według mnie nie, bo wszyscy wsiedli do jednego, a nie do trzech wagonów. Chociaż z innej
strony, nikt nie wsiadł do pozostałych czterech, więc teoretycznie sie zgadza
29 maj 13:03
Eta:
A jednak tak:
| |
*(35−3) − 3 możliwości gdy wszyscy wejdą do jednego z trzech wagonów |
| |
wtedy 2 wagony będą bez pasażerów
29 maj 13:20
Orion: i − 6 możliwości, gdy wszyscy wejdą do dwóch, a jeden zostanie pusty. Hmm, to wtedy trochę
zmienia ostateczny wynik: 8190
29 maj 13:31
Orion: nie, tych możliwości jest więcej:
ABC
410
140
014
401
104
041
320
itd.
łącznie jest ich 12?
29 maj 13:36
Orion: | | | |
czyli | * (35 − 15) = 7980? |
| | |
29 maj 13:37
Jerzy:
13:20 , to prawidłowe rozwiązanie
29 maj 14:20
Jerzy:
A jednak nie.Powinno być tak:
| |
*(35 − 32 − 31) , bo eliminujemy przypadki jeden wagon pusty lub dwa wagony puste) |
| |
29 maj 15:28
: 7 wagonów

to chyba towarowy
29 maj 16:13
Mila:
Rozumiem, że żaden z trzech wybranych wagonów nie jest pusty.
| | | |
*(35−[ | *(25−2)+3])=35*(35−[3*30+3]) |
| | |
29 maj 19:29
Eta:
I nijak nie wychodzi taka odpowiedź ,jaką podaje Orion 8505
Pewnie w zadaniu chodzi o to,że pasażerowie mogą wsiąść
do tych trzech wagonów jak chcą
29 maj 19:46