trygonometria
nieumiem: skad mam wiedziec ze to to samo
cos(π/6−x)
cos(x−π/6)
29 maj 11:53
a7: np. dlatego że cosinus jest funkcją parzystą f(x)=f(−x)
29 maj 11:56
Jerzy:
cos(−α) = cosα
29 maj 11:56
a7:
https://matematykaszkolna.pl/strona/430.html
π/6−x jeżeli pomnożymy przez (−1) to mamy −π/6+x czyli x−π/6
cosα=cos(−α) czyli cosinus tego kąta będzie równy
możesz sprawdzić na przykładzie
1. π/6=30
o x=0 (granatowe punkty na rysunku−wykresie)
cos30
o=cos(−30
o)
2.x=π/6 cos(π/3)=cos(−π/3) (czerwone punkty na wykresie)
29 maj 12:08