Wyznacz wszystkie wartości parametru a
ala: Wyznacz wszystkie wartości parametru a∈R, dla których równanie
(|x–2a|–3)(x
2+ax–x–a)=0
ma dokładnie trzy różne rozwiązania.
Myślałam żeby zacząć od rozpisania wartości bezwzględnej ale nie jestem pewna jakie warunki dla
a.
Jeżeli z pierwszego nawiasu wyszło x=3+2a v x=−3+a to do tego trzeba jakieś warunki, czy po
prostu do drugiego nawiasu Δ=0? Podejrzewam, że zadanie za 5 punktów nie może być takie proste

Bardzo proszę o pomoc
29 maj 11:14
fil:
drugi nawias mozna tak rozlozyc:
x2−x+ax−a=x(x−1)+a(x−1)=(x−1)(x+a)
29 maj 11:17
fil: i wiesz, ze jednym z pierwiastkow jest 1
29 maj 11:18
ala: Ok czyli a≠1 i z wartości bezwzględnej mogą wyjść dwa rozwiązania i wtedy ten drugi nawias
(x−1)
2 żeby był jeden pierwiastek? Czy jest jeszcze jakiś inny przypadek? Jakie należy dać
warunki do wartości bezwzględnej czy mógłbyś mi podpowiedzieć

z góry dzięki za odpowiedź
29 maj 11:26
fil:
Rownanie przyjmuje taka postac:
(|x−2a|−3)(x−1)(x+a)=0
Teraz aby to powyzej mialo dokladnie 3 rozne rozwiazania to oznacze sobie tak:
P(x)=(|x−2a|−3)
Q(x)=(x+a)
Jednym z rozwiazan jest 1, a wiec:
P(1)≠0∧Q(1)≠0
29 maj 11:30
ala: Dziękuję
29 maj 11:46