matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąty
zbigniew:
W trójkącie prostokątnym dwusieczna kąta prostego dzieli przeciwprostokątną na odcinki mające długość 16 cm i 32 cm. Oblicz długość przyprostokątnych tego trójkąta.
29 maj 10:28
a7:
z tw. o dwusiecznej
https://matematykaszkolna.pl/strona/498.html
16
32
=
x
y
y=2x z tw. Pitagorasa x
2
+(2x)
2
=48
2
x=..... y=....
29 maj 11:35