Trygonometria i ograniczanie przedziału dla zmiennej pomocniczej
Shizzer: | | π | | π | |
Rozwiąż równanie 3sin(x − |
| ) + cos(x + |
| ) = 1 w przedziale <0, 2π> |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | | π | | π | |
cos(x + |
| = sin( |
| − x − |
| ) = sin( |
| − x) |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
sin(−x) = −sin(x)
| | π | | π | |
3sin(x − |
| ) − sin(x − |
| ) = 1 |
| | 4 | | 4 | |
Łatwo i przyjemnie, ale tutaj miałem mały problem. Mianowicie chciałem wprowadzić zmienną
pomocniczą na przykład t. Więc:
Jaka jest tutaj dziedzina dla t jeśli dla x dziedziną jest przedział <0, 2π>? Wiem, że gdybym
miał
| | 1 | |
na przykład równanie sin2x = |
| to byłoby tak: |
| | 2 | |
t = 2x, t ∊ <0, 4π>
| | π | |
A w przypadku gdy t = x − |
| tego przedziału się nie ogranicza? Jeśli nie to dlaczego? |
| | 4 | |
Byłbym wdzięczny za pomoc
28 maj 23:23
ICSP: 0 ≤ x ≤ 2π
| | π | |
teraz odejmij stronami |
| |
| | 4 | |
28 maj 23:26
Shizzer: | | π | | 7π | |
Zatem przedział dla t powinien wyglądać tak: <− |
| , |
| >? |
| | 4 | | 4 | |
Tak myślałem, że wprowadzając zmienną pomocniczą w tym przypadku trzeba ograniczyć przedział,
| | π | |
bo przecież wykres sinusa jest przesunięty o |
| w prawo. Dziwi mnie dlaczego we wszelkich |
| | 4 | |
rozwiązaniach z wprowadzoną zmienną pomocniczą nie zauważyłem tego ograniczenia, stąd moje
pytanie
28 maj 23:31
ICSP: raz się przesuwa dziedzinę raz nie.
W równaniach bikwadratowych jest zwyczaj zawężania dziedziny po podstawieniu t = x2
W innych równaniach się tego nie robi.
Zresztą co za różnica −> wszystko zostanie zweryfikowane po powrocie do zmiennej x.
28 maj 23:34
Shizzer: Rozumiem. Dziękuję bardzo za pomoc
28 maj 23:36
Mila:
Ja rozwiązuję tak:
| | π | | π | | π | | 5π | | π | |
x− |
| = |
| +2kπ lub x− |
| = |
| +2kπ /+ |
| |
| | 4 | | 6 | | 4 | | 6 | | 4 | |
| | 5π | | 13π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 12 | | 12 | |
k=0
| | 5π | | 13π | |
x= |
| ∊<0,2π> lub x= |
| ∊<0,2π> |
| | 12 | | 12 | |
dla k=1 rozw. wykraczają poza podany przedział.
| | π | |
W przypadku np. sin(3x+ |
| ) też piszemy x=...+2kπ , a potem sprawdzamy, |
| | 2 | |
które rozw. mieszczą się w podanym przedziale.
28 maj 23:38
Shizzer: Hmmm... Twoje rozwiązanie
Milu jest właściwie prostsze i zapewne będę z niego korzystał.
Z tego co widzę to na maturach jest zwykle jakiś krótki przedział więc tych podstawień k
zazwyczaj jest mało.
Dziękuję!
28 maj 23:42
ICSP: Są jeszcze zadania z przesuniętym przedziałem?
Tzn zamiast <0 , 2π>
jest na przykład
<1440π, 1442π>
?
28 maj 23:49
Shizzer: Nie przypominam sobie, żebym widział/rozwiązywał podobne zadanie
28 maj 23:56