UDOWODNIJ
Izabela: udodownij że dla każdej naturalnej liczby n>3 zachodzi nierówność
27 lut 20:13
edi: | | 3+√17 | |
Jak dla mnie to zachodzi dla każdego n > |
| , a nie dla n > 3 |
| | 2 | |
27 lut 20:32
Mika: ale mam tak w polecieniu..
27 lut 20:35
Eta:
n€N i n>3 z założenia
| | (n+2)! | | (n+1)(n+2) | |
n2 > |
| = |
|
|
| | 2!*n! | | 2 | |
2n
2 > n
2+3n +2
n
2 −3n −2 >0 Δ= 17
√Δ=
√17
n
2 <o −− odrzucamy
| | 3+√17 | |
n€ ( |
| , ∞) => n >3
|
| | 2 | |
więc zachodzi dla wszystkich naturalnych n>3
27 lut 20:50
edi: 2n
2 − n
2 −3n − 2 > 0
n
2 − 3n − 2 > 0
√Δ =
√17
n ∊ N
| | 3−√17 | | 3+√17 | |
n ∊ (−∞; |
| ) ∪ ( |
| ;∞) |
| | 2 | | 2 | |
stąd:
n∊(3;
∞)
Zapomniałem o tym, że n∊N, a nie R ...
27 lut 20:53