trygonometria
Matfiz: | | 1 | |
wiedząc, że sinx + cosx = |
| oblicz sinx * cosx. |
| | √2 | |
| | 1 | |
Mogę wyrażenie sinx + cosx = |
| podnieść do kwadratu na spokojnie czy potrzebne są |
| | √2 | |
jakieś założenia albo rozpatrywanie przypadków ?
28 maj 22:47
fil: To jakies kodowane czy jak?
28 maj 22:53
Matfiz: to jest zwykłe zadanko

nie kodowane
28 maj 22:55
fil:
Mozesz zrobic tak:
2sinxcosx=(sinx+cosx)
2−sin
2x−cos
2x
2sinxcosx=(sinx+cosx)
2−(sin
2x+cos
2x)
2sinxcosx=(sinx+cosx)
2−1
28 maj 22:58
Matfiz: tak właśnie zrobiłem

można tak stronami podnosić do kwadratu bez żadnych konsekwencji ? jak
jest równość?
28 maj 23:01
ICSP: Jeżeli wiesz, że równość jest spełniona to możesz.
W tym wypadku tak jest.
28 maj 23:13
Matfiz: dzięki za info
28 maj 23:20