Oblicz
Www: Oblicz układ równań metoda przeciwnych współczynników
2(x+1)=3(y−1)+13
x−y3 = 3x2 + 3y4 +1
28 maj 21:17
wredulus_pospolitus:
najpierw przekształćmy równania:
| ⎧ | 2x + 2 = 3y − 3 + 13 | |
| ⎩ | 4x − 4y = 6*3x + 3*3y + 1 |
|
| ⎧ | 2x −3y = 8 | |
| ⎩ | 4x −18x − 4y −9y = 1 |
|
| ⎧ | 2x −3y = 8 | |
| ⎩ | −14x − 13y = 1 |
|
| ⎧ | 7*2x −7*3y = 7*8 | |
| ⎩ | −14x − 13y = 1 |
|
...
i ciągnij dalej
28 maj 21:21
a7:
2x+2=3y−3+13
4x−4y=18x+9y+12
2x−3y=8 |*7
−14x−13y=12
14x−21y=56
−14x−13y=12
dodajemy I i II
−44y=68
x=............
28 maj 21:26
Mistrzu : A7 mała pomyłeczka y powinen być −34y=68 i wyjdzie y=−2
28 maj 21:37
a7:
28 maj 21:38