ułamek
Stefan:
x(1+yz) = y + z
x + xyz = y + z
y−xyz=z−x
y(1−xz)=z−x
czy ktoś jest w stanie powiedzeć gdzie popełniłem błąd?
widziałem jak w rozwiązaniu na zadania info w odpowiedziach było:
| | x−z | |
i nagle magicznie zostało to zamienione na |
| |
| | 1−xz | |
jak? jest w stanie ktoś mi to wytłumaczyć, bo nie umiem pojąć tego.
28 maj 19:15
Jerzy:
Pomnóż licznik i mianownik przez −1
28 maj 19:17
a7: u Ciebie jest ,o ile dobrze liczę, błąd w linijce
y−xyz=z−x powinno być y−xyz=x−z
28 maj 19:28
Jerzy:
O co innego pytał.
28 maj 19:42
a7: chyba znów inaczej rozumiemy intencję autora wątku
28 maj 19:43