Określ liczbę ekstremów funkcji f(x)=(m-1)^3 -x^2+x+2 w zależności od parametru
Lewy18: Określ liczbę ekstremów funkcji f(x)=(m−1)3 −x2+x+2 w zależności od parametru m.
28 maj 17:53
Eta:
Napisz poprawnie funkcję !
28 maj 17:54
Lewy18: f(x)=(m−1)3−x2+x+2
28 maj 17:56
Lewy18: czy dobrze kobinuję jak założę że delta z pochodnej ma byc wieksza od 0 i wtedy da nam 2
ekstrema?
28 maj 17:59
fil:
f'(x)=−2x+1
28 maj 18:00
Lewy18: fil zapomniałeś o 3 potędze
28 maj 18:01
Lewy18: nie mam pojęcia co mam zrobic z m=4/3
28 maj 18:04
ICSP: bez względu na wybór parametru m mamy jedno ekstremum.
28 maj 18:05
Jerzy:
Nie zapomniał,pochodna jest dobrze policzona.
28 maj 18:06
Lewy18: pochodna jest dobrze policzona gdy założymy,że m=1 a co jeśli jest różne od 1
28 maj 18:07
Jerzy:
18:05 i to maksimum.
28 maj 18:08
ICSP: Jest dobrze policzona dla każdego m ∊ R
28 maj 18:08
Jerzy:
Kolego,nie widzisz ,że zjadłeś x3 ?
28 maj 18:09
ICSP: Jakie x3 ?
28 maj 18:10
Jerzy:
Podejrzewam,że ma być: (m − 1)x3........
28 maj 18:11
Lewy18: Racja,przepraszam czy mógłby ktoś jeszcze raz pomóc
f(x)=(m−1)x3 −x2+x+2
28 maj 18:11
Jerzy:
Najpierw analiza dla m = 1
Potem policz pochodną.
28 maj 18:13
Lewy18: już to zrobiłem wychodzi mi żę dla m=1 jest 1 ekstremum
dla m<−niesk,1) u (1,4/3) ma 2 ekstrema
dla m(4/3,+niesk) 0 ekstremow
pytanie tylko co zrobic z m=4/3
28 maj 18:18