Wzór skróconego mnożenia
Wojtek: Liczba (
√15−
√21)
6 jest równe: ?
Prosiłbym bardzo o wytłumaczenie co robić w takich sytuacjach
28 maj 17:38
fil:
(a − b)6 = a6 − 6a5 b + 15a4 b2 − 20a3 b3 + 15a2b4 − 6ab5 + b6
28 maj 17:39
ICSP: albo
(√15 − √21)6 = [(√15 − √21)2]3 = [15 − 6√35 + 21]3 =
= (36 − 6√5)3
wzory na kwadrat/sześcian różnicy są w tablicach.
28 maj 17:47
Wojtek: dziekuje
jeszcze jedno, w odpowiedziach mam tylko do wyboru w formie 216 * (6−√35)
czyli po tym jak to przekształciłem wyszło mi (36−6√35)3
czy 6 musi być wyciągnięta przed nawias do potęgi trzeciej?
jeśli tak to dlaczego
28 maj 17:48
ICSP: może ale nie musi.
Jak lubisz większe liczby to nie wyciągaj.
28 maj 17:50
Wojtek: chodzi o to, że w odpowiedziach są takie z "wyciąganiem"
28 maj 17:52
ICSP: To dopasuj postać do odpowiedzi.
28 maj 17:54
Wojtek: okej, tylko zadałem pytanie "czy 6 musi być wyciągnięta przed nawias do potęgi trzeciej?
jeśli tak to dlaczego"
28 maj 17:56
ICSP: prawa działań na potęgach.
(ab)3 = a3b3
28 maj 17:57
Wojtek: ok, dzieki
28 maj 18:00
getin:
Z formy zadania wynika że jest to testowe zadanie maturalne za 1pkt
W takim zadaniu wystarczy że zaznaczysz prawidłową odpowiedź i masz 1pkt
Tok obliczeń jest nieistotny
Proponuję wykorzystać kalkulator
√15 ≈ 3,87
√21 ≈ 4,58
(√15−√21)6 ≈ (3,87−4,58)6 = (−0,71)6 ≈ 0,128
Przybliżasz każdą z czterech odpowiedzi ABCD
do postaci dziesiętnej do 2 lub 3 miejsc po przecinku
Prawidłowa jest ta odpowiedź, której wynik jest najbliższy liczbie 0,128
28 maj 18:28
Mila:
Wojtek podaj wszystkie odpowiedzi do wyboru, bo czasem nie trzeba wykonywać
wszystkich rachunków.
28 maj 18:36