)))
Kostewycz Marta: Napisz wzory prostych symetrycznych do danej prostej a: względem osi x (prostą m) oraz względem
osi y (prostą k), gdy prosta a ma wzór:
1)a: y = −2x + 4
2)a: y = x − 5
28 maj 17:29
wredulus_pospolitus:
funkcja symetryczna względem osi OX powstaje poprzez wstawienie (−x) w miejsce każdego 'x'
więc y = −2*(−x) + 4 czyli y = 2x + 4
funkcja symetryczna względem osi OY powstaje poprzez wstawienie − przed cały wzór funkcji
więc y = − (−2x + 4) czyli y = 2x − 4
28 maj 17:31
Kostewycz Marta: a drugie?
28 maj 17:39
wredulus_pospolitus: drugi przykład

zrób ANALOGICZNIE ... przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem i zrób DOKŁADNIE to samo co
zrobiłem
28 maj 17:42
Jerzy:
Bleee,chyba pomyliłeś osie
28 maj 17:46
Kostewycz Marta: Jerzy, pomóż mi, proszę CI bardzo
28 maj 17:47
Jerzy:
Jest tak,jak napisał Bleee,tylko odwrotnie.Tam gdzie napiał OX powinno być OY i odwrotnie.
28 maj 17:48
Mila:

1)a: y = −2x + 4
symetria względem OX
m: y=−(−2x+4)⇔
y=2x−4
28 maj 22:21
Mila:

1)a: y = −2x + 4
symetria względem OY
m: y=−2*(−x) +4 ⇔
y=2x+4
28 maj 22:24
Mila:
2)
a: y = x − 5
symetria względem OX
m: y=−(x−5)⇔ y=−x+5
symetria względem OY
n: y= −x−5
28 maj 22:26