w Trójkącie ABC punkt D należy do boku AC i |AD| : |DC| = 1:3, na boku BC dany j
geometria: w Trójkącie ABC punkt D należy do boku AC i |AD| : |DC| = 1:3, na boku BC dany jest punkt E
taki,że |CE| : |EB| = 4:1.
Punkt F jest punktem przecięcia odcinków BD i AE. Oblicz pole trójkąta ABC wiedząc, ze pole
trójkąta ACF jest równe 2.
28 maj 17:22
Eta:
P(ABC)=34
28 maj 17:28
geometria: jest szansa na wytłumaczenie?
28 maj 17:31
Eta:

4w=2 ⇒ w=1/2
w ΔACE i ABE : 4(4w+u)= v+4u ⇒ v=16w
w ΔABD i BCD : 3(w+v)=5u+3w ⇒ 3v=5u ⇒ 5u=48w
P(ABC)= 4w+v+5u = 68w = 34
28 maj 17:49